» Köszöntő

Köszöntő

„Az egyetlen igaz tanulás: a lényünkben szunnyadó tudásnak tevékennyé ébresztése.”
Weöres Sándor: A teljesség felé

Kell egy hely.

Kell egy hely, ahol Te is Én is megtalálhatjuk mindazt, ami érdekel bennünket a világból és a másik emberből, belőled. Mert hiszen úgy születtünk, hogy a tudás magja belénk volt ültetve. Annak a magnak ki kell csíráznia, önálló egyeddé kell fejlődnie és termést kell hoznia. Ez az élet rendje.

Kell egy hely, ahol ez a fejlődési folyamat védett körülmények között zajlik. Ez a hely a család. A család, ahol szerencsés esetben, szeretetben működnek együtt szülők, testvérek, rokonok – Te és Én – s a feltételek így biztosítottak.

Kell egy másik hely, ahol élesebb csatákban, változatos körülmények között, de továbbra is szeretetben teljesedik ki a fejlődés. Te és Én ismét találkozunk, hogy a magunkkal hozott tudást tevékenységgé növeljük. Ez a hely az iskola. Az iskola dolga az, hogy jogi, művészi, tudományos, társadalmi és vallási szinten segítse az eligazodásunkat. A Tiédet Én, s az Enyémet Te. Mert ez csak együtt működik.

S ha kell egy ilyen hely, akkor itt a Török Ignác Gimnázium. Az iskolához kötődő felnőttek és diákok arra szövetkeztek, hogy Weöres Sándor szellemében megfeleljenek az igazi tanulás követelményeinek.

Fábián Bertalan
igazgató

 Copyright ©2009 , All rights reserved.| Powered by WordPress| Gandhi theme by Techblissonline.com