» beszámolók, Featured, GTIG programok, Legfrissebb információk

GTIG csapat az országos döntőben

Írta: orkat 2019 február 22. Nincs hozzászólás

Iskolánk 11.D osztályos csapata az országos IV. Semmelweis Egészségverseny döntőjéig eljutott, aminek feltétele egy Egészségnap megszervezése és lebonyolítása volt.

Egy csapatversenyt rendeztünk ami több állomásból állt, tematika szerint. A verseny egy általános ismertetővel kezdődött, amit a Vöröskereszt egyik meghívott tagja tartott. Ezek után a csapatoknak végig kellett menniük a különböző állomásokon és mindegyiknél megoldani a feladatokat amikre pontokat kaptak. A verseny során hat állomást kellett meglátogatnia a versenyzőknek, melyek a következők voltak:

– Újraélesztés: a Magyar Vöröskereszt által biztosított babán kellett elvégezni egy szabályos elsősegélynyújtást amit egy újraélesztés követett.

– Műfogások: három fajta műfogás közül, (Heimlich-féle, Rautech-féle, stabil oldalfekvés), kellett kettőt bemutatni a versenyzőknek segédanyagok és előzetes ismeretek alapján.

– Kötések: öt eset közül kellett húzniuk a versenyzőknek kettőt, melyeken konkrét szituációk szerepeltek. Ezt követően minden csapatnak fel kellett ismernie az adott helyzetet és a ahhoz szükséges kötést, (artériás, vénás, hajszáleres vérzés ellátása, alkar és felkar felkötése). A kötést be kellett mutatniuk egymáson vagy az erre a feladatra önként jelentkező osztálytársunkon.

– Emberi csontok és szervek felismerése: egy iskolai torzó modellen illetve csontvázon kellett a versenyzőknek a számokkal jelölt szerveket és csontokat felismerni, latin nevekhez rendelni, valamint a szerveket a torzómodellbe megfelelő sorrendben és helyzetben összerakni.

Szívkatéterezés: A szívkatéterezést és a stent-beültetést bemutató angol nyelvű animációs film alapján kellett a versenyzőknek a folyamatok sorrendjére és céljára rákérdező feladatsort kitölteniük.

– Futóverseny: a futóversenyen minden versenyző részt vett és a feladat teljesítéséért az időeredményeik alapján elért pontokat kaptak.

Ezen kívül minden csapat kapott egy az egész nap ismereteit felölelő 10 kérdésből álló tesztet és a feladatok megoldásához szükséges segédanyagokat. Minden állomáson volt egy kosár gyümölcs, (alma, narancs), valamint egy központi nagy láda ahonnan mindenki kedvére csemegézhetett.

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Add to Yahoo!

 Copyright ©2009 , All rights reserved.| Powered by WordPress| Gandhi theme by Techblissonline.com