» beszámolók, Featured, Pályaválasztás

Hogyan működnek a bíróságok?

Írta: orkat 2019 január 14. Nincs hozzászólás

Kortársaimhoz hasonlóan én is szívesen nézek kevés szabadidőmben filmeket. A sokszor szövevényes történéseik miatt egyik kedvenc témám a tárgyalásokat, azok előkészítését és lebonyolítását feldolgozó filmek, melyeknek megnézését követően sokszor felvetettem már a kérdést magamban, hogy vajon kiből lehet bíró, mit és hol kell ehhez tanulni és milyen tanulmányokat kell hozzá végezni.

Kérdéseim megválaszolásában osztályfőnökünk, Guba András tanár úr nyújtott érdemi segítséget azáltal, hogy a közelmúltban meghívásának eleget téve tiszteletét tette nálunk Dr.Richter- Kobza Anna, a Gödöllői Járásbíróság bírósági fogalmazója. 45 perces beszámolót hallhattunk a bíróvá válásnak folyamatáról. Az első, és legfontosabb dolog az, hogy ki kell járnunk egy jogi egyetemet, ami 10 félévből áll. Ezután következik az államvizsga, majd minimum 3 évet kell készülni a szakvizsgára, a szakvizsga után pedig minimum 1 évet kell bírósági titkárként dolgozni és be kell tölteni a 30. életévet, mire bíróvá válhat valaki .

Az előadáson személyes tapasztalatokat is hallhattunk, miszerint az iskola elvégzése nem teljesíthetetlen dolog. A titok a nagy mennyiségű olvasásban rejlik. Említésre kerültek az egyetem költségei és a tanulandó tárgyak is. Az idegen nyelveket sem lehet nélkülözni, sőt az önéletrajzunk színesítése érdekében az iskolán kívüli tevékenységek is ajánlottak. Azt is megtudhattuk, hogy az 5 év eltelte után milyen joggal kapcsolatos tereken tudnánk elhelyezkedni. Megismerhettük az ügyvédi, ügyészi, bírói, közigazgatási és vállalati jogászi munkák előnyeit és hátrányait. Arról is hallhattunk, hogy mikor kaphat az ember jogszabály alapján fizetést, és hogy mettől meddig terjedhet a munkaidő hossza.

Az előadáson hallottak alapján kedvet kaphattam a jogi pálya választásához és megerősített abban, hogy a tanulmányaimat továbbra is a maximalizmus jegyében kell folytatnom.

A gödöllői bíróság felújítás alatt levő épülete, a felújítás miatt Gödöllő, Tessedik Sámuel út 6. alatt folynak a tárgyalások (Forrás: https://birosag.hu/sites/default/files/3_6.jpg)

Soós Dorina 9. D.

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Add to Yahoo!

 Copyright ©2009 , All rights reserved.| Powered by WordPress| Gandhi theme by Techblissonline.com