» Featured, Legfrissebb információk

Itt jártunk: Kutatók éjszakája 2012 szeptembere – BMGE

Írta: fischu 2012 október 4. Nincs hozzászólás

Péntek délután egy kicsi, de elszánt csapattal elindultunk Budapest, és azon belül is a Műszaki Egyetem felé, hogy jelenlétünkkel tiszteljük meg a Kutatók éjszakájának bemutatóit.

A vonatozás, majd buszozás után sikeresen megérkeztünk a K jelű épülethez (K, mint Hatalmas Központi Épület). Némi tanácstalanság, nézelődés, és fotózkodás után megtaláltuk az F jelű épületet (F, mint Fura Fizika Előadóterem). A hatalmas tömeget kikerülve, szinte VIP-ként sétáltunk be, köszönhetően előre foglalt helyünknek.

 

 

 A „Semmi varázslat, csak fizika” című előadás nem az volt, amit a címe sugallt. Másfél órán keresztül csupa-csupa érdekes, akár otthon is elvégezhető kísérletet és játékot mutattak be (bár a szilárd nitrogén előállítása nem biztos, hogy a konyhába való; de például szívószállal eljátszani a „Süss fel nap”-ot igazán csak gyakorlás kérdése). Egyszóval az előadás igazán varázslatos volt, noha végig éreztük mögötte a „tudományszagot”.

 

 

 Ezek után átmentünk az AE jelű épületbe (AE, mint Kármán Tódor Szélcsatorna…). Itt találkoztunk egy hatalmas szélcsatornával – elég határozott volt az időjárás jelentés – stabil 70 km/h.  Mi magunk is beleállhattunk a „fuvallatba”, és megpróbálhattunk elindulni előre (megsúgom, nem sikerült). Megnéztük, hogy milyen terhelés hat a gyorskorcsolyázókra, amikor kanyarodnak, vagy amikor valaki hátszelében bujkál. Utolsó állomásként megmásztuk a V2 jelű épületet (V2, mint Bosch hallgatói laboratórium…). Itt meghallgattunk egy előadást az EMC-ről; és arról, hogy miért veszélyes, ha recseg az autórádió. Végül fáradtan, de élményekkel feltöltődve hazavonatoztunk.

A vonaton néhányan leírták élményeiket:

 „Nagyon tetszett az egész, leginkább a szélcsatornát kedveltem, de a fizikai kísérletek sem voltak felejthetőek. A BME nagyon szép és jó volt, és még a futást is élveztem egyik épülettől a másikig. Szépek a fények Budapesten.”

 

 

  „Tök jó volt, bár (még) nem értettem sokat belőle. Amit értettem, és tetszett is (bár kicsit megijedtem tőle), az a benzinkutas nő volt, aki tankolt [az EMC előadás videóján egy nő volt látható, aki műszálas pulóverének elektromos feltöltődése miatt lángra kapott a töltőpisztolytól]. A többi is tetszett, de majd jövőre többet fogok belőle érteni. A társaság nagyon tetszett, sok poén volt.”

 „A fizikai kísérletek érdekesek voltak, nagyon tetszettek, csak nem mindig lehetett rendesen látni, mert nem a megfelelő helyen volt a kamera. A többi is jó volt, a hangulat is kellemes volt, de túlságosan siettünk, így nem lehetett mindent megnézni. Remélem jövőre is jövünk.”

 „Nagyon jól telt a nap számomra. Tök jó volt, hogy Dóri előre eltervezett mindent (közlekedés, előadások, térkép, stb.) és így zökkenőmentesen élvezhettük az előadásokat. Különösen tetszettek a fizikai kísérletek és sok olyan ember előadását hallgattam, akik ösztönzően hatottak rám. Köszönöm ezt a napot!”

 „Nagyon élveztem a Kutatók Éjszakáját, az előadások segítettek, hogy a fizikát elsősorban ne csak papírra leírt szavaknak, hanem érdekes és látványos dolognak tartsam. Valószínűleg a faktválasztásban is hasznát fogom venni.”

 „Egyetértek az előttem szólókkal.”

Oláh Dóra Petra 10.a

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Add to Yahoo!

 Copyright ©2009 , All rights reserved.| Powered by WordPress| Gandhi theme by Techblissonline.com