» beszámolók, Featured, Sport

Gondolatok Farkas Balázsról 

Írta: orkat 2020 április 21. Nincs hozzászólás

“Balázs nagyon sok tekintetben példaképem volt és marad is, amíg élek.

Nem tudtam úgy odamenni hozzá egy kéréssel vagy valami intézni valóval/megbeszélni valóval, hogy ne mindig széles mosollyal, határtalan örömmel fogadott volna és már pajkosan csillogott a szeme, azon a poénon, amit megosztani készült velem, amivel ott folytattuk, ahol abbahagytuk. Mindig azt éreztette velem, hogy a lehető legjobb dolog, ami történhetett vele az az, hogy velem találkozott és szolgálatomra állhat.

A másik, aminek nagy mestere volt, hogy úgy segített azonnal, hogy egy pillanatig nem éreztette a másikkal, hogy terhére van, vagy nehezére esik megcsinálni, amire megkérik, sőt a világ legtermészetesebb dolgaként mindent félretéve foglalkozott azzal, akit az élet Hozzá irányított…, a pajkos poénok és széles mosolyok persze soha nem maradtak el.

Balázs számomra a tisztesség, őszinteség, szívből jövő hazafiasság és a tettekben megélt Istenhit egyik leghitelesebb példaképe. Ugyanakkor Balázs baráti körébe nagyon sokféle politikai meggyőződést és világnézetet valló ember belefért. Ezeket a kategóriákat ő nagyon természetesen – de annál nagyobb életbölcsességgel – a felszínnek tekintette, és látta mögötte azt a dimenziót, ami maga az ember, és ahol már nagyon sok közös dolgunk van. Mindenkinél jobban látta a lényeget, elfogadott, szeretett és tisztelt mindenkit, minket, barátait, kollégáit és mindezt olyan humorral, természetességgel, amit csak a legnagyobbak tudnak.

Balázs gyakorlatilag az egész életét a diákok között, a diákokért élte. Vagy órákat, vagy edzéseket tartott, vagy kedvtelésből különböző sportkörökön résztvevő gyerekekkel foglalkozott, vagy meccset fújt, vagy éppen beállt a gyerekkel kézizni, focizni. Neki nem fejeződött be az óra a csöngetéssel ….. a nap bármely percében rendelkezésére állt a diákságnak. Nem centizte, méregette az idejét, hanem nagylelkűen mérte, osztotta. És mindegy volt számára, hogy országos vagy nemzetközi szintű edzéseket tartott, ahol a sportágak legjobbjaival kellett foglalkoznia vagy egy „egyszerű” szakkör keretében instruálja a külső szemlélő számára esetleg ügyetlenkének tűnő gyereket. Ő ugyanazzal az odaadással, odafigyeléssel vette nagyon komolyan mindkettőt. És mindezt úgy, hogy mindenkit felemelt, ügyesebbé és nemesebbé tett.

Olyan ember volt, akinek a környezetében mindenki nem csak jól érezte magát, de jó embernek is érezte magát. Ez lehetett annak a titka, hogy diákjai a rajongásig szerették és tisztelték, barátai és kollégái pedig az egyik leghitelesebb és legmértékadóbb embernek tartották.

Balázs emberi nagysága mellett, mint szaktanár is kimagasló tudással és érzékkel rendelkezett, amiről kimagasló sporteredmények és szakmai elismerések sora tanúskodik.

Ha ezekből az erényekből az ember csak néhányat meg tud valósítani valamilyen szinten az életében, már nem akármilyen teljesítménynek nevezhető. Balázs végtelen szerénységgel és egyszerűséggel szinte észrevétlenül itt a szemünk előtt élte meg valamennyit.”

Fekete Sándor

 

„Kedvenc edzőm volt, nagyon szerettem!❤️
– Sosem felejtem el azt, amikor Svédországba mentünk kézilabda tornára és a busz megadta magát valahol fél úton.
– Már nem emlékszem hogyan keveredtünk a vonat állomásra az NDK-ba csak arra, hogy nagyon fáradtak voltunk és a csomagjainkon aludtunk. Több órát kellett várni a vonatra, de ő, mint egy anyatigris őrizte álmukat, vigyázott ránk a peronon.
Kb. 36 óra múlva megérkeztünk Malmőbe.
Ekkor kb. 1989-et írtunk. Mindig számíthattunk Rá és bízhattunk bene!”

„És azt sem felejtem el, amikor orosz korrepetálásra jártam hozzá, hogy nehogy megbukjak, mert akkor nem lett volna elég kapusa a suli csapatban.”

„Még mindig előttem van a mosolya a bajsza és a kuncogàsa. Olyan jókat tudott nevetni! Vicces volt és tiszteletre méltó!❤️ Rengeteg szép emlék… Nagyon fog hiányozni!😢”

„Mindig boldog szívvel gondoltam Rá, s fogok ezek után is. Életemben meghatározó szerepet játszott.”

„Nagyon szerettem a Tanár Úr testnevelés óráit, a szakmai tudását, az emberségét, a szigorát, a humorát. 💙”

„Mennyien köszönhetjük neki, hogy kézilabdázni kezdtünk, és megtaláltuk életünk sportját… Örökké hálás leszek.”

„Tesi órák, atlétika versenyekre készülések, kézi edzések és a munka mellett jó sok nevetés… Nekem így maradsz meg Balázs bá!”

„Életem Tanára, Edzője és Tanítója 🖤 Balha, Te tanítottad meg nekem, hogy “Meg tudom csinálni!””

„Egykori Edzőm, Tanárom, későbbi Kollégàm, mindig is példaképem marad. A “klasszikus TESTNEVELŐ TANÁR”…így nagybetűvel.”

„Egy kiváló sportembert és pedagógust veszítettünk el.”

 

 

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Add to Yahoo!

 Copyright ©2009 , All rights reserved.| Powered by WordPress| Gandhi theme by Techblissonline.com