» beszámolók, Featured, Legfrissebb információk

Kémia Oktatásért Díjat kapott Kalocsai Ottó Tanár Úr

Írta: orkat 2019 november 21. Nincs hozzászólás

 

A Richter Gedeon Alapítvány által adományozott Kémia Oktatásért Díjat kapott Kalocsai Ottó iskolánk biológia-kémia szakos tanára. Az idén 20. alkalommal osztották ki a kémia tanárok körében igen elismert díjat.

A díjátadó ünnepség a Magyar Tudományos Akadémia Épületében volt, nagyon bensőséges ünnepség keretében, ahol a laudációt Kalocsai Tanár Úrról, iskolánk volt diákja Cseh Orsolya mondta.

Díjátadó összefoglaló (14:49-19:25)

A díjhoz tisztelettel gratulálunk a Tanár Úrnak.

 

Kalocsai Ottó tanár úr – akit mi csak KO-nak emlegettünk gimnáziumi éveink alatt – a Gödöllői Török Ignác Gimnázium biológia és kémia szakos tanára, és nélküle szerintem soha nem jutottam volna el a Budapesti Műszaki Egyetemre, hogy vegyészmérnöknek tanuljak, immár második éve.

Hetedikes koromban ismertem meg a tanár urat, akkor kezdte el tanítani lázongó és hangos osztályunkat, majd végigkísérte tanulmányaimat teljesen az emelt színtű kémia érettségiig. Már nyolcadikos koromban eldöntöttem, hogy kémiát szeretnék majd egyszer, az egyetemen tanulni. Ő volt az, aki ösztönzött, hogy próbáljam ki magam különböző versenyeken, a hetedikeseknek és nyolcadikosoknak szakkört tartott, ahol kísérletezhettünk, karácsonykor csillagszórót készítettünk.

Az első pár évben nem nagyon sikerültek a versenyeim, az eredmények egyáltalán nem voltak kiemelkedők, de Kalocsai Ottó tanár úr biztatására és noszogatására tovább folytattam a kémia tanulását.

A Hevesy és Curie versenyekre többnapos felkészülést biztosítottak nekünk, az évfolyam- és iskolatársaimnak, Karasz Gyöngyi tanárnővel. Ilyenkor egész nap a biológia szertárban ültünk és kémiáztunk, tanáraink pedig segítettek, és elmagyarázták a homályos részeket. Nagyon szívesen emlékszem vissza ezeknek a napoknak a hangulatára, mert hatékonynak éreztem magam, azt hogy van értelme annak, amit csinálok, és mindehhez megkaptam a megfelelő támogatást.

Mikor a versenyekre jártunk, jó hangulat uralkodott, az iskolából minden évben sokan mentünk, ez is azt bizonyítja, hogy nem csak engem csábítottak a kémia irányába, hanem számos osztálytársamat és évfolyamtársamat is. Közölünk többen tanulunk a Műszaki Egyetemen, illetve a Semmelweisen orvosnak, Szegeden gyógyszerésznek, az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen vegyésznek, állatorvosnak, egy ismerősöm pedig teljesen Cambridge-ig jutott a kémiatanáraink segítségével. A Curie versenyek voltak a legjobbak, csapatostul vonultunk a városban, nem görcsöltünk rá az eredményekre (mert többszörös sikert aratott a Török Ignác csapata a területin), és csak élveztük. Mert tudtuk, hogy a tanáraink támogatnak minket, és a szabadidejüket feláldozva segítettek mindnyájunkat.

A gimnáziumban főként azt találtam nehéznek, hogy elapróztuk az időnket és az energiánkat, mert nagyon széleskörűen tanultuk a humán és reálos tárgyakat. Kalocsai Ottó tanár úr viszont mindig a segítségemre volt abban, hogy számomra a kémia (a matematika mellett) első helyen maradhasson, készülhessek a versenyekre, a megmérettetésekre.

Végül kémia fakultációt választottam a matematika mellé, és a Curie-n is egyre jobb eredményeket értem el, végzős koromban országos ötödik lettem. Ez valamelyest megnyugtatott, hogy mégis jól döntöttem, mikor beadtam az egyetemi jelentkezésemet vegyészmérnöki alapszakra, ide Budapestre.

Az emelt szintű érettségire a lehető legjobban készítettek fel, mert sikerült kihozni magunkból a maximumot, és soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor kiderült az eredmény, mert tudtam, hogy azzal a pontszámmal biztosan bejutok. Tapsolva ugráltam a tanáriban, és a tanár úr nélkül ez soha nem sikerült volna. Nagyon jól estek a dicsérő szavak az érettségi bizonyítvány kiosztásakor is.

Kezdetben a kémia varázslat és mágia volt számomra, talán máig is az picit. Érdekeltek a miértekre a válaszok, és Kalocsai tanár úrtól megkaptam a kezdő lökést, hogy megkeressem ezeket.

Nagyon köszönöm tanár úr, hogy motivált, noszogatott és nem hagyta, hogy elegem legyen, hanem elindított ezen az úton, amin most már, ha törik, ha szakad,végig fogok menni.

Kívánom, hogy még sokunknak mutassa meg ennek a tárgynak a szépségét, és diákoknak ne csak a véletlen számgenerátor okozta rettegés jusson eszébe a kémia órákról.

Szívből gratulálok a tanár úrnak és köszönök szépen mindent!

 

A kép forrása: Richter zrt.

 

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Add to Yahoo!

 Copyright ©2009 , All rights reserved.| Powered by WordPress| Gandhi theme by Techblissonline.com